24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü

24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü

 

24 Ekim 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler adı verilen ve onlarca ülkenin bir çatı altında toplandığı kurul oluşturulmuştur. Bu kurulun farklı amaçları vardır ve bu amaçlara uyan ve bu amaçları kabul eden ülkeler bu kurula üye olmuştur. 24 Ekim tarihi onlarca farklı ülkede Birleşmiş Milletler günü olarak kutlanmaktadır. Ülkeler kimi zaman barış kimi zaman da sürekli savaş içerisinde olmuşlardır.

Dünyayı derinden etkileyen 1.Dünya Savaşı sonrasında ülkeler aralarındaki problemleri çözebilmek için çok farklı yollara başvurmuşlardır fakat bir türlü çözüm yolu bulamamışlardır. Bu anlaşmazlıklar dolayısıyla ülkeler kendi aralarında büyük problemler yaşadıkları gibi ülke içinde de büyük sorunlar meydana gelmiştir.

Açlık ve yoksulluk günden güne artış göstermeye ve gelir kaynakları sürekli olarak azalmaya başlamış ve bu kadar çok karmaşanın önüne geçebilmek için birçok yol düşünülmüş ama hiçbir şey oturtulamamıştır. Daha sonra 26 ülke temsilcisi bir araya gelerek bu duruma el koymaları gerektiğini düşünerek sonlandırıcı bir bildirge hazırlamışlar ve bu gün Birleşmiş Milletler günü olarak kabul edilmiştir.

 

 

Birleşmiş Milletler Amacı

 

Birinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası olarak hazırlanmış olan Birleşmiş Milletler Yasası ile birlikte, bu yasaya onay veren 26 ülke temsilcisi aynı çatı altına girerek barış içinde olmayı onaylamıştır. Birleşmiş Milletler topluluğunun amacına bakıldığı zaman uluslararası olarak güveni sağlayabilmek, ülkeler arasındaki iyi ilişkileri arttırabilmek ve sorunsuzluğu meydana getirebilmektir.

Ayrıca ekonomik, kültürel ve sosyal olarak iş birliği kurabilmek ve de insanlıkla alakalı problemlerin temellerine inip birlikte çözüme yönelik araştırmalar ve toplantılar yapmaktır. İnsan hakları açısından bakıldığında, bu anlamda atılmış en büyük adımın Birleşmiş Milletler kurulması olduğunu söyleyebiliriz. Tüm ülkelerde BM kurulması önemli bir gün olduğu için 24 Ekim bu anlamda kutlanmaktadır.

 

 

24 Ekim Birleşmiş Milletler Gününün Dünya İçin Önemi

 

24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü, tüm dünyada, özellikle de kurula üye olan ülkelerde özenle kutlanmaktadır. Çünkü bu özel gün, büyük bir savaşın ardından dünyada tekrar barışın hakim olmasını sağlayan gündür. “Yurtta sulh, cihanda sulh!” M. Kemal Atatürk

 


Gümüş Değerinde Günler

24 Ekim 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR