25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

 

25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününü tarihsel çıkışı 1960 senesinin Dominik Cumhuriyeti’ne dayanmaktadır. Diktatör devlete karşı mücadele eden Patria, Minerva ve Maria isminde üç kız kardeşin ölüleri uçurumun dibinde bulunmuştur. Bu kız kardeşlere tecavüz edilmiş ve bu şekilde de öldürülmüşlerdir. O günden beri diktatörlüğün varlığına karşı mücadele eden her olayın sembolünde bu üç kız kardeş kullanılmaktadır. Bu ölüm olayı tüm dünyada ses getirmiş ve  Kasım günü kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü olarak ilan edilmiştir.

 

Mücadele uğruna öldürülen üç kız kardeşin ölümünden hemen sonraki sabah gazetelerde ölümün kaza olduğuna dair haberler yayınlandı ama bu olayın aslı kaza değil bir cinayetti. Üç kız kardeş dönemin diktatörü gözüyle bakılan kişiye sırf siyasal olarak özgürlük kazanmak için kafa tuttular ve bu nedenle de sürekli olarak zulme maruz kaldılar. Bu olayın çok fazla ses getirmesinin sebebi hem kadın olarak döneme meydan okumaları idi hem de arabalarından indirilerek tecavüze uğrayıp öldürülmeleriydi. Bu ölümün ise kaza süsü olarak gösterilmesi tüm dünyada kalkınmalara ve mücadeleye sebep oldu.

 

Üç kız kardeşin öldürüldükten sonra kazaya kurban gitmiş gibi gösterilmesinin ardından, 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü olarak kayıtlara geçti ve tüm dünyada da bu şekilde kabul edildi. Tüm dünyada her yıl 25 Kasım tarihi, kadınlara yönelik şiddetlerin dillendirildiği, kadın erkek arasında bulunan eşitsizliklerin konuşulduğu ve tüm kadınların bir araya gelip, insan olduklarını ve erkeklerden fiziksel özellikler dışında bir farkı olmadıklarını sesleriyle duyurmakta ve çocuklara küçüklükten bunu aşılamak adına okullarda, salonlarda vs. birçok alanda bu konuda seminerler verilmektedir.

Kadın ve erkek her zaman eşittir ve kadına yapılan şiddetlere artık dur denilmelidir. Kadına yönelik şiddet ardından insana olan şiddet artık tamamen durdurulmalı, dünyada barış içinde yaşanmalıdır. 25 Kasım tarihi, kadınların değerinin bilindiği ve onlara şiddetin artık son bulduğu, her insanın bu anlamda daha bilinçli olduğu ve bilgilendirildiği bir gün olsun!

 


Gümüş Değerinde Günler

25 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR