29 Ekim - 4 Kasım Kızılay Haftası

29 Ekim - 4 Kasım Kızılay Haftası

 

Her sene 29 Ekim ve 4 Kasım tarihleri arasında kutlanmakta olan Kızılay Haftası, özel günlerden sayılan ve aslında çok önemsenmesi gereken bir haftadır. Bir yardım kurulu olan Kızılay, yardım duyguları gelişmiş olan insanların bir çatı altında bulunmasını sağlayan ve insanlara yardım duygusunu bir kurumdur.

Dünyamızı yardım ve sevgi değiştirecek düşüncesini temel alan Kızılay Derneği’nin hedeflerini, kuruluşunun altında yatan amacı ve çalışmalarını anlamamızı, bilmemizi sağlayan bir dernektir.

 

 

İlk Yardım Kurulu ve Kızılay İsim Tarihi

 

İsviçreli bir yazar, felakete uğramış olan, din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan yardım edilmesini savunan bir görüş ortaya attı. 1859 yalında bütün Avrupalılar ortak bir karara vararak, tek tek yapılmakta olan yardımların yeterli olmadığını ve bir araya gelerek daha güçlü olunacağına karar verdiler. Ardından bütün Avrupalılar İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir araya geldiler ve tarihin ilk yardım kurulu oluşturulmuş oldu.

Uzun yollar sonra Kızılhaç adını alan bu kurul, hiçbir özellik önemsemeden, sadece hedeflerine odaklı olarak yardımlaşma peşindeydiler. Kızılhaç adı verilen bu derneğin ardından, 1868 senesinde ülkemizde, savaş dolayısıyla yaralanan askerler için bir dernek kuruldu. Bu dernek kısa süre sonra Hilal-I Ahmet yani kırmızı ay adını aldı. Cumhuriyet Dönemi’ne geçildiğinde ise bu isim Türkiye’nin Kızılay Derneği oldu.

 

 

Kızılay Amaçları

 

Kızılay; savaş, deprem, yangın gibi felaketlerde, yardıma ihtiyacı olanlara yardım eden bir kuruldur. Felakete maruz kalmış olan kişilere çadır, yemek, içecek gibi yardımlarda bulunur; yaralı olanlara iyileştirici tedaviler yapar ve kana ihtiyacı olanlara kan bağışı için kan arayışlarında bulunur. Geçici olarak hastaneler kurabilir, kısacası her türlü yardıma koşar Kızılay. Ayrıca Kızılay, salgın hastalıkların varlığı durumunda da yardıma koşar ve yoksul olanlara, sokakta kalanlara, kimsesiz olanlara da aşevleri açar.
Kızılay, yurtiçi ya da yurtdışı fark etmeksizin, her türlü felaket varlığında hemen depolarını yardıma ihtiyacı olanlara açar ve uzak bölgelerde ise yardım araçları ile erzak gönderir. Kızılay bütün bu yardımlarının gelirlerini yine halktan karşılaşmaktadır. Gelen yardım bağışları, özellikle öğrencilerin satın aldıkları pullardan gelen bütçeler ile karşılamaktadır. Gerektiği zaman diğer yardım kurullarıyla bir araya gelebilir ve onlarla da iş birliği sağlayabilir.

İnsan olmanın gereklerinden biri de yardımlaşmadır. Türk Kızılayı'na kan bağışı yaparak umut olun, hayat kurtarın!

 


Gümüş Değerinde Günler

29 Ekim 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR