29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihidir. Mustafa Kemal Atatürk, diğer bütün milli bayramlar gibi bu bayramı da geleceğin yetişkinlerine yani gençlere armağan etmiştir. 29 Ekim 1923 tarihinde büyük bir değişiklik ile Türkiye’nin yönetim biçimi cumhuriyet olarak ilan edilmiştir.

Yine tarihte bugün, meclis tarafından bugünün 101 tane pare top ile kutlanması kararı verilmiştir. Bizler de bu önemli olan günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı her sene büyük bir coşku ve heyecan içinde kutlamaktayız. Yüce Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, tüm toplumun milli birlik ve beraberlik içinde olduğu ve toplumsal dayanışma meselelerinin en üst düzeyde olduğu önemli bir gündür.

Diğer milli bayramlarımız gibi bu gün de, Türk Milleti’nin Kurtuluş Savaşı’ndan büyük bir zaferle çıkması sonucunda meydana gelmiştir. Bu zafer sonrasında ortadaki yönetim boşluğu kaldırılmak istenmiş ve yeni bir yönetim biçimi getirilmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, takım arkadaşlarıyla birlikte tam da Türkiye’ye yakışır bir şekilde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’i ilan etmişlerdir.

 

 

29 Ekim 1923 Tarihinde Neler Oldu?

 

1914 senesinde, belirli milletlerin katıldığı ve tüm dünyaya bir şekilde etki etmiş olan Birinci Dünya Savaşı başladı.4 yıl süren savaşın ardından, bizim de yanlarında bulunduğumuz taraf savaşı kaybetti. Daha sonra karşı tarafın ülkeleri, Türkiye sınırlarında toprak parçası paylaşmaya başladılar ve Türkiye’nin toprak bütünlüğü bozuldu.

Bunun üzerine gizli planlar yapan Mustafa Kemal, 1919 senesinde Samsun’a gitti ve orada da devam ettiği planlarla kongreler düzenledi ve insanları da bilinçlendirerek ülkeyi kurtarmak için ilk adımları attılar. Yurdun h bir yanından temsilciler ile görüşmeler sağlandı ve ülkenin kurtuluşu için savaş başladı. Birçok savaşın ardından yurdumuz bütün düşmanlardan kurtarıldı.

 

 

‘Yarın Cumhuriyet’i İlan Edeceğiz!’

 

Osmanlı tamamen ortadan kalktı, yurdumuz kurtarıldı ve bu zafer ile tüm dünya artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni tanıdı. 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara başkent oldu ve ülke sınırları çizildi. Ardından Atatürk uzun yıllardır kafasında olan Cumhuriyet fikrini harekete geçirmek için yakın arkadaşlarını akşam yemeğine davet etti. Ve orada herkese ‘Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.’ Dedi.

 

 

Cumhuriyet Yönetimi

 

29 Ekim 1923 tarihinde Atatürk, bütün milletvekilleri ile görüşme sağladı ve cumhuriyet önergesi oluşturup TBMM’ye bu taslağı verdi. Meclis önergeyi onayladı ve artık Türkiye’nin yönetim biçimi cumhuriyetti. Atatürk halk tarafından ilk Cumhurbaşkanı seçildi ve bütün ülkede cumhuriyet büyük coşku ve heyecanla karşılandı. Çünkü halk kendini yönetecek olan kişiyi kendisi belirleyecekti. Yani halk artık kendi kendini yönetecekti.

Cumhuriyet sözü ulusa vermiştir ve halk da bu büyük, Atatürk’ün hepimize armağan ettiği Cumhuriyet’i korumak ve sonsuza dek yaşatmak ile yükümlüdür.

 


Gümüş Değerinde Günler

29 Ekim 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR