5 Aralık Kadın Hakları Günü

5 Aralık Kadın Hakları Günü

 

5 Aralık 1934 tarihinde ülkemizde kadınlara Atatürk tarafından seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Genel olarak dünya üzerinde önemli bir olay kategorisinde olduğu için bugün Kadın Hakları Günü olarak her sene kutlanmakta ve kadına verilen değer bir kez daha katlanır. Kadının genel tarihi incelendiği zaman değer görmeyen ve haklara sahip olmayan bir statüden bu hale gelmesi önemli bir olaydır ve bu nedenle de her sene kutlanmaktadır.

 

Türk kadını, özellikle Osmanlı Dönemin’de kıymetli bir yerde olmasına rağmen toplum üzerindeki etkisini ve rolünü kaybetmiştir. Daha İslami bir düşünce yapısı nedeniyle kadınlar toplumda geri plana düşmekteydi. Tanzimat Dönemlerinde yeniden üstlere gelmeye başlayan kadın özellikle 19. Yüzyılda birey olarak kabul edilmeye başlandı ve hak ettikleri değeri görmeye başladılar. Kadınlar toplumda daha ön plana gelmeye ve her ne kadar erkeklerle eşitliği savunulmasına rağmen daha ön planda yer almaya başlamıştır.

 

 

Atatürk’ün Türk Kadınına Verdiği Değer ve Önem

 

Atatürk, Türk toplumunu yükseltmeye ve yüceltmeye çalışan bir önderdi ve bu çabalarına ilk olarak gelenekçi tutumlardan kurtularak başlamıştır. Çağın ilerlemesi ile kadınların artık toplumda önemli bir konuma yani hak ettikleri konuma gelmesi için inkılaplar oluşturmaya ve de gelecek neslin bu çizgi üzerinden ilerlemesini hedeflemiştir. Atatürk’e göre bir ailenin temeli de direkleri de annedir yani kadındır. Bu nedenle de yeni neslin bu bilinçte olmasını ve kadına değer vermesini hedeflemektedir. Bu nedenle de verdiği değeri önce ülke genelinde göstermek istemiştir ve kadına hukuksal anlamda da haklar vermektedir. Hatta Atatürk kadına o kadar çok değer veriyordu ki, bunu sözleriyle de sürekli belli etmiştir. Ona göre bir toplumun aynası da kurucusu da kadındır. Kadın olmazsa toplum felç olur…

 

 

Avrupa Kadınları Öncesi Türk Kadınları

 

5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı vardır denilmişti. Anayasada bulunan maddeye uygun olarak kadınların haklarını her zaman en iyi ve en uygun şekilde kullanmalarını vurgulamaktadır. Şu anda gelişmiş olan Avrupa ülkelerinin birçoğundan daha önce hak kazanmıştır Türk kadınları. Bu nedenle de Türk kadını Atatürk’e çok şey borçludur.

 

Kadın, her toplumun aynası ve her toplumun kurucusu, belirleyicisidir. 5 Aralık kadınlara haklar ve özgürlükler verilmiştir. Ve bu gün çok önemli bir değeri ön plana taşımıştır. 5 Aralık Kadın Hakları Günü kutlu ve herkesin kadınlara değer verdiği, kadın haklarının bilincinde olduğu bir gün olsun.

 


Gümüş Değerinde Günler

05 Aralık 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR