İnce Dokunuşlarla Telkari Sanatı ve Gümüş

İnce Dokunuşlarla Telkari Sanatı ve Gümüş

 

Takılar özellikle kadınları bakımlı ve eğer doğru kullanılırsa çok alımlı ve naif göstermektedir. Evet her kadın ayrı güzelliktedir fakat her takı her kadına yakışmaz. Yüz yapısı, saç boyu ve hatta saç rengi bile takıların uyumluluğunu değiştirebilmektedir. Vücudun yapısına, saç rengine, yüz yapısına kısacası kadınlara gidebilecek bütün tasarımlara ulaşmanız aslında çok kolay. Bazı sanatlar ile üretilen takılar bazı taşlarla birleşince ortaya çok farklı, çok göz alıcı ve herkesin ilgisini çekecek bir sanat çıkabiliyor. Muhteşem tasarımlar kadınların naif ruhlarıyla birleşince ortaya müthiş sanat eserleri çıkabiliyor ve bulunduğunuz ortamdaki tüm gözleri birden önünüze çekebiliyorsunuz.

 

 

Telkari Nedir?

 

Çok eskilerden beri taşlar kesici aletlerle parçalanıp, aşındırılıp ortaya değişik şekillerde ilgi çekici ürünler çıkabilmektedir. Eski zamanlarda takı aksesuar işlerine kendini adayan insanlar tarafından bulunan bir el sanatı var ve sanat ile ortaya çok göz alıcı tasarımlar çıkabiliyor. Telkari gümüş tel işleme anlamına gelen ve çok büyük emekler isteyen bir sanattır. İnce tel haline getirilmiş olan gümüş teller, bükülme işlemleriyle şekillendirilmekte ve ortaya kadınların görünce kendiliğinden geçeceği tasarımlar çıkmaktadır. Tamamen el işçiliği isteyen bir sanattır ve de bu sanat çok eskilerde doğanın yorumlanış biçimi olarak anılmaktaydı. Özel günlerde içinizdeki enerji ve ışığı telkari sanatıyla oluşturulmuş gümüş takılarla dışa vurabilecek ve herkesin gözünü üzerine çekmeyi başaracak.

 

 

Telkari Teknikleri Nelerdir?

 

Çok eskilere dayanan telkari sanatı tamamen el emeği ile yapılmaktadır ve ortaya çıkardığı ürünler kendini belli eden ürünlerdir. Öncelikle gümüş eritilir ve tel halinde ince ince kalıplar çekilir. Ardından bu çubuklar makineden geçerek daha ince bir hale getirilir. Yapılacak olan ürün öncelikle tek boyutlu olarak çizilmektedir. Daha sonra nerelerde ne kadar kalınlıkta teller kullanılacak bütün bunlar taslak halinde not edilir ve bu taslaklardaki ölçülere göre teller inceltilecektir. İnce teller döküm sonrası soğuyunca sertleşir ve onlara tekrar yumuşaklık kazandırılabilmesi için özel tavalarda ısıtılırlar. Teller her soğumada tekrar sertleştiği için bu tavalama işlemi sürekli olarak yapılır. Ürünün ana hatları çizim ile belirlendikten ve teller hazırlandıktan sonra şekil verme aşamasına geçilir. Şekil verildikten sonra uçlardan yapıştırılırlar.

Motif kesildikten sonra geriye ayrıntıları ince ince dokumak kalıyor. Bu dokuma ve kesme işlemleri küçük aletlerle yapılır ve ürün tam olarak hazır hale gelince son kontroller yapılır. Ürün tamamlandıktan sonra gümüşe ağartma işlemi uygulanır. Bu işlemin uygulanma sebebi de ürünün yapım sırasındaki lekelerini, kaynak izlerini çıkarıp ürünü ilk gümüş parlaklığına getirebilmektir. Ağartma işlemi bir bakır kap içerinde bütün telkari tekniği ile yapılmış ürünler toplanarak yapılır. Bakır kap içerisine bulunan ürünlerin üzerine nitrik asitli su ilave edilir. Ürünler kendi orijinal renklerine gelene kadar bu işlem devam ettirilir. Ağartma işlemi sonrasında da ürünler yeniden çamaşır suyuyla yıkanır ve bütün lekeler ortadan gitmiş ve gümüş takı parlak haline dönmüş olacaktır.

Telkari tekniği ile yapılan tasarımlar göz kamaştırıcı özellikleri ile içinizdeki özgüveni dışarı çıkaracak ve kendinize güveninizin tam olduğu bir gün geçireceksiniz. Muhteşem el emeği tasarımlar için telkari tekniği ideal bir sanattır.

 


Gümüş Değerinde Bilgiler

22 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Bilgiler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR